Hyvä ymmärrys

 

2. Tim. 2: 7

Tarkkaa, mitä sanon; Herra on antava sinulle ymmärrystä kaikkeen.

Paavali kehottaa Timoteusta tarkkaamaan hänen sanojaan, ja 3. luvun lopussa Paavali vielä sanoo: Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa, että Jumalan ihminen olisi täydellinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmistunut.

Raamatussa puhutaan paljon ymmärryksestä ja sen tärkeydestä. Opeta minulle hyvä ymmärrys ja tieto, sillä sinun käskyihisi minä panen uskallukseni (Ps. 119:66). Sinun kätesi ovat minut tehneet ja valmistaneet; anna minulle ymmärrys oppiakseni sinun käskysi (Ps. 119:73). Taidollisuus on sinua varjeleva ja ymmärrys suojeleva sinut (Sananl. 2:11). Herran pelko on viisauden alku, hyvä ymmärrys kaikille, jotka sitä noudattavat (Ps. 111:10). Herran pelko on viisauden alku, ja Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä (Sananl. 9:10). Kuka on viisas ja ymmärtäväinen teidän joukossanne? Tuokoon hän näkyviin tekonsa hyvällä vaelluksellaan viisauden sävyisyydessä (Jaak. 3:13).

Eikö ole helpottavaa lukea, että Herra antaa ymmärrystä kaikkeen. Sitä me tarvitsemme, että voimme tulla aidoiksi todistajiksi Jeesuksesta tämän maailman keskellä. Herra haluaa antaa meille ymmärrystä kaikkeen, meistä riippuu, otammeko sitä vastaan vai toimimmeko oman ymmärryksen varassa. Hyvä ymmärrys seuraa Hänen Sanalleen kuuliaista sydäntä. Älä kaihda sanaa kuuliainen; Raamatussa oikea kuuliaisuus on sitä, että haluamme totella Jumalaa, koska rakastamme Häntä vastauksena Hänen ensin ilmaisemaansa rakkauteen meitä kohtaan.

Mitä enemmän luovun omista mielipiteistäni ja oikeassa olemisen tarpeesta, sitä enemmän myös Jumalan antama ymmärrys lisääntyy. Esimerkiksi joskus on oikeasti ihan tarpeellista olla sanomatta mitään eikä olla suuna päänä tuomassa esiin omia näkemyksiä eri asioista, vaikka tietäisikin olevansa oikeassa, eikä varsinkaan silloin kun asia voi aiheuttaa kinastelua. Raamattu ohjaa meitä olemaan erillään tällaisista väittelyistä (2. Tim. 2: 23 – 26). Ymmärrystä on sekin mitä suurimmassa määrin, että ollaan hiljaa Jumalan edessä, viivytään Sanan ääressä, rukoillaan tilanteiden ja ihmisten puolesta, ja itsemme puolesta, että meille annetaan sanat niissä tilanteissa, joissa meidän tulee suumme aukaista. Olemme näin jo valmistelleet rukouksin eteen tulevia kohtaamisia Herran edessä. Mitä enemmän olemme kyllästettyjä Jumalan Sanalla, sitä enemmän meissä on Kristuksen omaa, josta Pyhä Henki ottaa jaettavaksi.

Onko meillä ”hyvää” ymmärrystä sellaisia kanssakulkijoita kohtaan, jotka eivät vielä ole tulleet tuntemaan Jeesusta. Muistan uskonelämäni alkutaipaleelta tilanteen, jossa vein hengelliseen tilaisuuteen mukanani tällaisen ihmisen. Eiköpähän joku vanhempi seurakuntalainen tullut tältä kysymään, oletko jo uskossa? Tämä ei ole kovin suurta ymmärrystä. Mieleni teki viedä tämä ihminen heti pois koko tilasta, kun näin miten hämilleen hän tuli. Täytyy kyllä myös tässä kohtaa tunnustaa, että itsekin olen tämän jälkeen tehnyt samankaltaisia ymmärtämättömiä siirtoja, joita jäljestäpäin on saanut häveten katua. Ihmisen toimiminen oman ymmärryksen mukaan saattaa pelottaa pois arkoja etsijöitä, ja tässä jos missä tarvitsemme Jumalan antamaa ymmärrystä ja viisautta.

Paavali tiesi mitä sanoi Timoteukselle (2. Tim. 2: 7). Hän oli jo varmasti oppinut Herran kanssa vaeltaessaan, miten tärkeää Hänen antamansa ymmärrys on sekä omalle hengelliselle tasapainolle, että kanssakäymiselle toisten ihmisten kanssa. Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä ja tässä asiassa meillä on vielä kaikilla paljon oppimista koko maanpäällisen vaelluksen ajaksi: …että heidän sydämensä, yhteenliittyneinä rakkaudessa, saisivat kehoitusta omistamaan täyden ymmärtämyksen koko rikkauden ja pääsisivät tuntemaan Jumalan salaisuuden, Kristuksen, jossa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä (Kol. 2: 2 – 3).

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
(If you're a human, don't change the following field)
randomness